Persberichten schooljaar 2018-2019

Groep 4, 5 en 6 van IKC de Wierde winnen nationale Cash Quiz

Van 4200 klassen (120.000 kinderen) hebben onze toppers van groep 4/5/6 de Cash Quiz gewonnen. Met de Cash Quiz leerden de kinderen o.a. tijdens een gastles spelenderwijs omgaan met geld.  Super goed gedaan jongens en meiden! De prijs is een geldbedrag van € 500. Over een leuke bestemming van het bedrag wordt nog nagedacht.

De Cash Quiz is een initiatief van Bank voor de Klas, een samenwerking tussen 17 Nederlandse banken. Het doel van de samenwerking is om kinderen financieel bewust te maken, want financieel bewustzijn op jonge leeftijd, is de basis van financiële redzaamheid later.Persberichten schooljaar 2017-2018

Persbericht 25 januari - Voorleesontbijt op IKC De WierdeVanmorgen was er naar aanleiding van de 15e editie van De Nationale Voorleesdagen een voorleesontbijt op IKC De Wierde. Vroeg in de morgen druppelden de eerste kinderen in pyjama en met knuffels het kindcentrum binnen. Alle kinderen konden genieten van een lekkere, gezonde hap tijdens het voorlezen, verzorgd door de fantastische ouderraad van het kindcentrum. 

Voor de peuters en de kleuters was Janna Hulshof van de bibliotheek aanwezig om met een kamishibai (vertelkastje) voor te lezen uit het prentenboek van het jaar: Sst, tijger slaapt. Rollenspelletjes tussen de kinderen en een spannend tijgertikspel brachten het verhaal voor de kinderen helemaal tot leven. 

Voor de groepen in de middenbouw is aandacht besteed aan sprookjes en is het sprookje Peter en de Wolf van Sergej Prokovjev voorgelezen. De kinderen hebben daarbij een kijkje gekregen achter de schermen van het concertgebouw hoe de dieren en mensen in het sprookje worden voorzien van hun eigen muziek. De kinderen kunnen op school nog nagenieten van de app, die kinderen nog meer inzicht geeft in hoe het verhaal tot stand is gekomen, hoe het concertgebouw het sprookje uitvoert en leren over de muziekinstrumenten. 

In de bovenbouw sloot Beno Hofman aan bij de interesse van de kinderen, namelijk geschiedenis. Er zijn verschillende verhalen voorgelezen uit het boek 'Lang geleden...' van Arend van Dam. Hierbij hebben de kinderen kunnen genieten van verhalen over de ontdekkingsreis van Abel Tasman, over de kinderen in de fabriek (kinderwetje van Samuel van Houten) en over de eerste vrouwelijke dokter 'Aletta Jacobs'. Beno heeft deze drie verhalen gekozen, omdat ze alle drie over belangrijke Groningers uit de geschiedenis gaan. Daarnaast heeft Beno een toelichting gegeven op zijn werk als schrijver van boeken en toneelstukken over de geschiedenis van Groningen. 

Al met al een geslaagd voorleesontbijt. 

Persbericht 5 december - Sinterklaas boos op hoofdpiet vanwege het verstoren van het Sinterklaasfeest

Al vroeg kwamen de kinderen van IKC De Wierde vandaag om onder begeleiding van de accordeon van de heer Balkema Sinterklaasliedjes te zingen om de goedheiligman te verwelkomen. De hoofdpiet had echter andere plannen. Vanwege de aanleg van de Natuurspeelplaats in Adorp was hoofdpiet van plan het feest van Sinterklaas te wijzigen. Hij heeft een groep bouwvakkers geregeld, die zouden helpen met de verdere aanleg van de natuurspeelplaats. Met een shovel, sloophamers en andere werktuigen kwam een grote groep bouwvakkers samen met de pieten het schoolplein op. De kinderen waren verbaasd en kregen te horen, dat Sinterklaas niet kwam vanwege de plannen van de hoofdpiet. 

Na een lekkere warming up van de pieten, de bouwvakkers en de kinderen (die wat verbouwereerd meededen), kwam muziekpiet op het idee om Sinterklaas te zoeken. Onder begeleiding van de gitaarmuziek van muziekpiet, ging het 'dakkeraf' en zongen alle kinderen, ouders en andere aanwezigen 'Hoor wie klopt daar kinderen' en er was zo waar duidelijk geklop te horen. Maar waar kwam dat vandaan? Op de shovel stond een grote doos met daarop een plaatje van een grote achtbaan en de tekst 'Natuurpretpark IKC De Wierde'. Na een verkenning van Menno en Willem bleek er (gelukkig) geen achtbaan in te zitten, maar tot ieders verbazing kwam Sinterklaas uit de doos. De plannen gingen zover, dat hoofdpiet Sinterklaas in slaap had gebracht met een slaapdrankje. Sinterklaas heeft de hoofdpiet vermanend toegesproken, maar wilde dat het feest snel zou beginnen en liet de rest van de preek wachten tot in Spanje. 

Sinterklaas, hoofdpiet, muziekpiet en stagiairepiet (die vandaag veel heeft kunnen oefenen) hebben alle kinderen van 0 tot 13 bezocht op de groep en in de klassen. De kinderen zijn verwend met een mooi cadeautje uit de schatkamer of met een mooie surprise. Iedereen heeft gelukkig kunnen genieten van een feestelijke dag en hoofdpiet heeft veel goed gemaakt met zijn prachtige breakdancekunsten in de klas. Deze dag staat nog lang in 'het geheugen van Groningen, uh Adorp' gegrift. 


Persberichten schooljaar 2016 - 2017

Persbericht 21 juli - eindvoorstelling IKC De Wierde

Dit schooljaar wilde IKC De Wierde eens helemaal wat anders. De musicaltraditie werd doorbroken en na een tijdje broeden, stonden een aantal ouders op die met de kinderen een prachtige, persoonlijke voorstelling hebben neergezet.

Door twee vaders werd het idee opgepakt om een muzikale show op te zetten met de bovenbouw. Bij deze gitarist en de basgitarist kwamen een pianist (opa) en een drummer (dorpsgenoot). Toen daar nog een tekstschrijver (moeder) en oefenouder (moeder) bijkwamen, waren alle ingrediënten compleet voor een persoonlijk afscheid compleet.

Professor Smartie (die een hekel aan kinderen heeft) en zijn hulpje Dumpie wilden met een magisch plan de wereld veroveren en begonnen bij IKC De Wierde. Door hun verhalen te stelen, kwamen de kinderen van groep 8 weer in hun kleutertijd. Wanneer zij foto's verzamelden, konden zij weer via andere jaren terugreizen naar het heden. Door de grote inzet van de kinderen, kwamen ze zelfs nog even uit in de toekomst. Bijzondere gebeurtenissen kwamen langs, leuke eigenaardigheden van kinderen en juffen passeerden de revue, een slideshow van foto's van de kinderen van groep 8 van de afgelopen 8 jaar was te zien en dat alles onder begeleiding van de live band.  Het zelfgeschreven script en de zelfgeschreven liedjes (op populaire, moderne liedjes) maakten het optreden van de bovenbouw uniek.

Het publiek heeft genoten van een persoonlijk, op het lijf geschreven stuk voor de kinderen. Er is grote dank uitgesproken naar de ouders en betrokkenen, die hier zoveel uren aan hebben besteed. Met mooie, gedeelde herinneringen neemt groep 8 afscheid van IKC De Wierde.


(bron foto: Auwert Postmus - WinsumNieuws)

Persbericht 12 maart - NL Doet op IKC De Wierde
Afgelopen zaterdag heeft een flinke groep vrijwilligers weer de schouders eronder gezet op IKC De Wierde. Er zijn veel klussen uitgevoerd om het IKC weer een beetje mooier te maken. Het doel van de ochtend was: herinrichting van het leerplein om de samenwerking tussen jong en oud nog meer te stimuleren, snelweg en parkeerplaats op het schoolplein, de zandbak opschonen en speelklaar te maken, voorjaarsschoonmaak, opgeruimde magazijnen, het fietsenhok netjes en nog wat kleine klusjes. Er is zo hard gewerkt en iedereen wilde de klussen graag afmaken. Daardoor werd de eindtijd wel wat overschreden, maar dat leek niemand een probleem te vinden. Het eindresultaat mocht er zijn. IKC De Wierde dankt alle vrijwilligers voor de grote inzet en gezelligheid!


Persbericht 25 januari - Voorleesontbijt IKC De Wierde, start nationale voorleesdagen

Op woensdag 25 januari starten de nationale voorleesdagen. Dit is voor IKC De Wierde een mooie aanleiding om extra aandacht te besteden aan een belangrijke vaardigheid, die kinderen zich eigen moeten maken, namelijk het lezen.

Door voorlezen worden kinderen extra gestimuleerd om hun verbeelding te gebruiken, breidt hun woordenschat uit en krijgen / houden ze zelf ook plezier in het lezen.

Alle kinderen mochten op de dag van het voorleesontbijt in pyjama met hun knuffel op school komen, wat hilarische momenten opleverde tussen de kinderen en een deed denken aan een slaapfeestje. De betrokken ouderraad van IKC De Wierde heeft gezorgd voor een heerlijk, gezond ontbijtje, dat tussen het voorlezen door met smaak werd gegeten door de kinderen.

Bij de allerkleinsten werd voorgelezen door de schoolleider uit 'Raad eens hoeveel ik je van houd'. In de groepen 1 t/m 8 waren verschillende ouders aan het voorlezen uit de volgende boeken:

In groep 3, 4 en 5 werd er voorgelezen uit verschillende boeken, waarbij de kinderen ook stukjes voorbereid hadden. De juf las voor uit 'Het verhaal vertelt' door Arend van Dam. Een boek over de kunst van het vertellen met allerlei verhalen over onze culturele identiteit.

In groep 6, 7 en 8 werd voorgelezen uit 'Vlieg' door Marco Kunst. Er worden vragen gesteld en soms beantwoord, zoals: waar ligt de grens tussen dromen en gek zijn? Wat doet pesten met je? Een boek dat aanzet tot nadenken.
                       (foto's Auwert Postmus)

Persbericht 24 januari - Wethouder Blok bezoekt IKC De Wierde

Op dinsdag 24 januari bracht wethouder Harmannus Blok een bezoek een IKC De Wierde. Dit bezoek had als doel een locatiebezichtiging en het bekijken wat er in een IKC zoal gebeurt.

Bij aankomst stonden de kinderen klaar om de wethouder en beleidsmedewerker Janet Appelhof te ontvangen. De kinderen hebben een aantal vragen gesteld en de wethouder gaf hierop uitgebreid antwoord. Zo werd er gevraagd wat een wethouder is, wat een wethouder precies doet en hoe je wethouder kunt worden. De kinderen hebben vooral geleerd, dat je als wethouder wordt gekozen door de gemeenteraad en dat het een feestje is om wethouder te zijn. Op de vraag: 'wat wil je later worden?' zullen vanaf nu waarschijnlijk andere antwoorden worden gegeven.

Aansluitend op de vragen van de kinderen overhandigden Danny, Amber, Jente en Wout een cadeau van het hele IKC. Hierop was een aandeel van iedere leeftijdsgroep te zien, van 0 tot 12 jaar. De wethouder liet weten blij te zijn met het mooie aandenken.

Na de ontmoeting met de kinderen in het speellokaal, vond er een gesprek plaats met het managementteam van IKC De Wierde over de gang van zaken in een IKC. Zo werd er toegelicht op welke manier er steeds nauwer samengewerkt wordt tussen school en kinderopvang en hoe er wordt vorm gegeven aan de peuterontwikkelingsgroep. Wat de schoolleider en de leidinggevende van de kinderopvang betreft een mooie manier om te kunnen toelichten, hoe hard er gewerkt wordt om met elkaar een IKC te bouwen, waarin kinderen zich veilig, betrokken, gelukkig en gestimuleerd voelen.
                                                         (foto's Auwert Postmus)

Persbericht 17 januari - IKC De Wierde is sleutelbewaarder van de Adorper kerk
 
Op dinsdag 17 januari is IKC De Wierde sleutelbewaarder geworden van de kerk. Dit betekent een structurele samenwerking tussen Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) en het IKC in de vorm van het 'Sleutelbewaardersproject'. Dit project verbindt de kinderen met de eeuwenoude kerk en met het project neemt de culturele en maatschappelijke functie van de kerk toe. Er ontstaat een sterkere band tussen de kinderen en het culturele erfgoed van het dorp.  
Voor de kerk zongen alle kinderen van het IKC het door een van de leerkrachten zelfgeschreven liedje ter ere van dit heuglijke moment. Aansluitend ontvingen de kinderen de prachtige sleutel van de kerk in de sleutelbewaarderskist. Luuk en Hanne mochten de kerk officieel openen met de nieuwe sleutel, samen met een van de sleutelbewaarders uit het dorp. Eenmaal in de kerk tekenden de kinderen en SOGK het certificaat. Bij zo'n officieel moment hoort natuurlijk een lekkere traktatie. Alle kinderen kregen van SOGK een mooi sleutelbewaardersgebakje.
Nadat de peuters en de jongste groepen de kerk verlaten hadden, speelde de bovenbouw het spannende sleutelbewaardersspel. Er werden onder begeleiding van een aantal enthousiaste ouders allerlei opdrachten uitgevoerd in en rond de kerk, waarbij verschillende sleutels goed moesten worden gedraaid in een klein kerkje. Alleen bij een goede combinatie van alle sleutels opende de kerk. Daarnaast ontving de bovenbouw een lespakket voor alle kinderen, waarbij er door jong en oud op een aansprekende manier kan worden gewerkt aan lespakketten over de kerk en de geschiedenis.
IKC De Wierde had een al een klein voorschotje genomen op de rol van sleutelbewaarder. Met Sint Maarten hebben de kinderen na een lampionnenoptocht Sint Maarten liedjes gezongen in de kerk en het verhaal van Sint Maarten nagespeeld. Met de viering van kerst hebben de kinderen er opgetreden voor hun families. De kinderen en het team van IKC De Wierde zijn van plan goed voor de kerk te zorgen en er veel gebruik van te maken. 

Persbericht 23 december 2016 - Kerstviering IKC De Wierde in de Adorper kerk

Alle kinderen van IKC De Wierde hebben afgelopen donderdag samen kerst gevierd. Eerst is er gegeten in de school en de kinderopvang. Voor alle ouders stonden verschillende soorten soep klaar, gemaakt door een aantal vaders. Andere ouders hadden hun best gedaan op lekkere (en prachtige) hapjes, die door kinderen met veel plezier en smaak zijn gegeten.

Na het diner gingen alle kinderen van het IKC via een verlicht pad en met eigengemaakte lichtjes in de hand naar de Adorper kerk. De ouders zaten daar op hen te wachten en hebben genoten van het voorprogramma in de vorm van een optreden van een afvaardiging van het Adorper koor. Toen de kinderen binnenkwamen, waarbij de grotere kinderen de allerkleinsten hebben begeleid, hebben de koorleden en de kinderen samen 'o dennenboom' gezongen. Daarop volgende het kinderoptreden voor de ouders, broertjes en zusjes, na een aantal weken hard repeteren. Naast de liedjes door alle kinderen van het IKC heeft groep 8 een kerstverhaal voorgedragen.

Floor van de Werfhorst (schoolleider) heeft namens het hele team van IKC De Wierde het openbare karakter van het IKC benadrukt. Wat vooral belangrijk is voor de leerkrachten, onderwijsassistent en leidsters van de opvang is: 'leer kinderen dat ze denken, niet wat ze denken.' Alle levensbeschouwingen, culturen en andere maatschappelijke uitingen worden aan de kinderen aangeboden met als voorwaarde: zolang het een ander geen kwaad doet. Door dit zo breed mogelijk aan te bieden zonder voorkeur of oordeel, hopen de medewerkers van het IKC kinderen samen met ouders in staat te stellen eigen keuzes te maken in het leven. 'Het kritisch leren denken is een belangrijke vaardigheid, die we bij onze kinderen willen stimuleren, ' aldus de schoolleider.  
De avond werd afgesloten met een swingend optreden van het team en een bedankje aan alle ouders voor de enorme betrokkenheid bij en inzet voor het IKC. Deze intensieve samenwerking draagt eraan bij, dat ouders en het team van IKC De Wierde hun gemeenschappelijke inspanningsverplichting kunnen nakomen: optimale ontwikkelkansen voor het kind.
 

Persbericht 6 december 2016 - Hereniging Sint en zijn Pieten op IKC De Wierde Adorp met hulp van lokale melkveehouder

Op maandag 5 december bezoekt Sint Nicolaas met commandopiet IKC De Wierde. Na een spectaculaire aankomst op de quad, vertelt Sint Nicolaas, dat zijn twee verloren Pieten nog niet zijn teruggevonden. De kinderen waren al twee weken op de hoogte van het feit, dat twee Pieten in de aanloop naar 5 december hun eigen route hadden gekozen. Ze hebben een toeristische route door onze provincie genomen door onder andere Groningen, Pieterburen en Garnwerd. Hun belevenissen maakten ze aan de kinderen bekend middels foto's en brieven, die op verschillende ochtenden in de klimboom op het schoolplein hingen.

Sint Nicolaas en commandopiet kwamen enigszins radeloos aan op IKC De Wierde tot het verlossende telefoontje van een van de melkveehouders uit de buurt een lichtpuntje bracht: in zijn hooiwagen had hij iets gevonden, wat hem verraste. De lokale melkveehouder was bereid langs te komen om deze verrassing langs te brengen. Toen de kinderen van groep 1 en 2 in de hooiwagen klommen, vonden zij de twee oververmoeide Pieten en maakten hen wakker. Na de hereniging (en de corrigerende woorden van Sint Nicolaas) kon het feest op IKC De Wierde beginnen. Sint Nicolaas heeft een bezoek gebracht aan groot en klein: de baby's tot de kinderen van groep 8 hebben cadeautjes ontvangen van de goed heiligman en de mogelijkheid gehad dansjes op te voeren en Sint en zijn Pieten de hand te schudden. 

Met dank aan een zeer betrokken oudercommissie kijkt IKC De Wierde terug op een geslaagde viering van de verjaardag van Sint Nicolaas.


Persbericht 8 november 2016 - Kinderen o.b.s. De Wierde in Adorp houden een interview met kaasboer 

Op donderdag 27 oktober kreeg obs De Wierde in Adorp bezoek van kaasboer Luit Jager. De kinderen van de onderbouw hebben in de klas een interview voorbereid met de zelfstandig ondernemer. De kaasboer kwam met de kaasbus op het schoolplein en liet zijn waren zien aan de kinderen. Aan de hand van de vragen legde de kaasboer uit hoe zijn werk eruit ziet. Naomi: wat verkoop je? Luit: onder andere 52 soorten kaas. De kazen zijn verdeeld in jong, jong belegen, belegen en oud. Dit hangt af van hoe lang ze op de plank liggen te rijpen. Er zijn allerlei verschillende soorten. Fenna: Waar haal je de kaas vandaag? Luit: Zuid- Holland, Bodegraven. Feline: vind je het leuk om kaas te verkopen? Luit: Heerlijk. Ik doe het al 11 jaar. Het is heel fijn om mensen tevreden te maken. Danny: moet je kaas koud blijven? Luit: Dat is wel het beste. 's Avonds gaan de kazen allemaal weer in de koelkast. Ruben: gaat je kaas wiebelen als je rijdt? Luit: als de kaas warm is, dan plakt het een beetje op de plank en ligt het stil. Als de kaas echt koud is, is het soms net een sjoelbak in de bus. Nout: snoep je soms van de kaas? Luit: dat gebeurt wel eens. Felix: heb je ook worst? En ga je ook naar Amerika? Luit: ik haal de worst uit Bedum en heb een heleboel soorten, onder andere: boerenlever, Groningse, Friese, Spaanse en Gelderse worst. Ik ga niet naar Amerika, maar wel af en toe naar Australië. Maar dan ga ik niet met de kaasbus. David: ga je ook naar andere dorpen? En lever je ook kaas aan de kerken? Luit: ik ga naar Winsum, Onderdendam, Sauwerd, Baflo, Tinallinge en natuurlijk Adorp. Ik ga niet naar de kerken, alleen naar de huizen van mensen. Leanne: vind je Adorp het leukste dorp? Luit: natuurlijk! Ik verkoop ook veel in Adorp, omdat er in Adorp geen andere winkel is. Dan kopen mensen sneller even iets voor bij de koffie bij de kaasbus. Monique: heb je ook lekkere snoepjes? Luit: jazeker, kom maar eens kijken! Storm: hoe ga je de kaas snijden? Luit: ik heb een kaasmes, maar als ik een ronde kaas door moet snijden, doe ik dat met een ijzerdraadje. Ik laat het wel even zien.

Persbericht 4 oktober 2016 - Kunsteducatieproject kinderboekenweek o.b.s. De Wierde in Adorp
Woensdag 5 oktober is de start van de landelijke kinderboekenweek. o.b.s. De Wierde in Adorp trapt af met een kunsteducatieproject voor de hele school. De kinderen bereiden een heus theaterspektakel voor. Dit kunsteducatieproject wordt begeleid door Studio Tape. Samen met de kinderen zetten zij een spetterende voorstelling neer vanuit een wel heel bijzonder perspectief. Het is een interactieve voorstelling in een duistere omgeving. Gelukkig brengt het werk van de kinderen licht in de duisternis! Op dinsdag 11 oktober vindt de voorstelling plaats in het speellokaal van de school voor alle ouders, verzorgers èn belangstellenden uit de omgeving.